فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 58 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 58 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • روزبه پزشکی*، ابومحمد عسگرخانی، منصور عطاشنه صفحات 1-28

    زمینه و هدف:

     تحریم، یکی از ابزارهای قهرآمیز بین المللی دولت ها برای تغییر رفتار آن ها است که با هدف تغییرات چشمگیر و بنیادین در هنجارها، ساختارها و رفتارهای کشورها اعمال می شود. در دهه های اخیر، مهم ترین عاملی که باعث اعمال تحریم علیه ایران شده است، برنامه های هسته ای ایران بوده است. با توجه به اهمیت نظام اقتصادی در سالهای گذشته، یکی از بخش های مهمی که همواره مورد تحریم آمریکا قرار گرفته، حوزه اقتصاد ایران بوده است. بر این اساس، به دنبال بررسی این امر هستیم که تحریم های اقتصادی آمریکا بر نظام اقتصادی ایران از چه ماهیت، دامنه و حوزه ای برخوردار است؟ همچنین، این تحریم ها چه تاثیری بر نظام اقتصادی ایران داشته است؟ به علاوه، چه اقدامات پیشگیرانه ای برای کاهش اثرات آن می توان اعمال نمود؟

    روش شناسی: 

    این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی نگارش یافته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    اثر تحریم های اقتصادی آمریکا موثر در حوزه تامین دارو و تجهیزات پزشکی، امنیت غذایی (تغذیه سالم)، اشتغال، مسکن مناسب و بهداشتی، هوای پاک، سیستم بانکی و پولی، صنایع تجاری (نفتی و گازی- کشاورزی) و در حوزه تجارت خارجی، محدودیت در خرید و تامین کالاهای وارداتی، افزایش هزینه ها و قیمت کالاهای وارداتی می باشد. برای پیشگیری از تاثیر تحریم ها باید راهکارهای کارآمدتری چون دیپلماسی اقتصادی و اقتصاد مقاومتی، تولید دانش اقتصادی مبتنی بر شرایط تحریم و تقویت دیپلماسی اقتصاد غیردولتی را در سیاستگذاری های اقتصادی بطور خاص در قانون برنامه های پنج ساله توسعه مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: اقدامات پیشگیرانه، تحریم های اقتصادی، نظام بانکی، برنامه های پنج ساله توسعه، رشد اقتصادی
  • قادر زارع مهدوی*، محمد سهرابی، مهدی شهبازی صفحات 29-48
    زمینه و هدف

    میزان قاچاق کالا در کشور ما باوجود پیگیری ها و توجهات مسیولین عالی رتبه ی اجرایی از سال ها پیش، اگرچه با نوساناتی روبرو بوده و در مقاطعی هم شاهد کاهش آن بوده ایم اما هنوز به گونه ای به بنیان های اقتصاد و تولید کشور آسیب وارد می کند که امروزه ازجمله مهم ترین معضلات کشور در حوزه ی اقتصادی به شمار می رود. باوجود تلاش ها و اقدامات گوناگونی که در این سال ها درزمینه ی مبارزه با قاچاق کالا انجام شده است نتیجه ی مطلوب و مورد انتظار از این سیاست های مقابله گرایانه حاصل نشده است این تحقیق با هدف بررسی و آسیب شناسی سیاست های مبارزه با قاچاق کالا، به دنبال تبیین و چگونگی سیاست های مقابله با قاچاق کالا در جمهوری اسلامی ایران به منظور ارایه راهکارهای عملی مقابله با آن می باشد .

    روش تحقیق: 

    در این تحقیق از رهیافت کیفی استفاده شده و روش تجزیه و تحلیل در این پژوهش، تحلیل مضمون است ورودی داده ها، اسناد بالادستی و پایین دستی سازمان های مرتبط با قاچاق کالا و همچنین مصاحبه با افراد مربوطه است

    یافته ها و نتیجه گیری

    بافته های پژوهش نشان می دهد که سیاست های مختلف پیشگیرانه قضایی در حوزه مبارزه با قاچاق کالا بنظر می رسد در حوزه مبارزه با قاچاق کالا، سیاست های جمهوری اسلامی ایران پاسخ و علمکرد مناسبی در عرصه های عملی نداشته و اکثر سیاست های اتخاذ شده در این زمینه منجر به واگرایی سازمان ها و نیروهای دست اندر کار شده و اتلاف منابع مالی و انسانی را در پی دارد

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، آسیب شناسی، سیاست های پیشگیرانه قضایی
  • طاهره محمود سلطانی*، عباس شیخ الاسلامی، حسین تاجی صفحات 49-74
    زمینه و هدف

    راهبرد افتراقی شدن حقوق کیفری به افزایش دقت و همچنین بالا رفتن سرعت در رسیدگی های کیفری، می انجامد. علاوه بر این، به کارگیری این راهبرد در یافته های جرم شناسانه خصوصا به جهت توجه به خصیصه های جرم شناسانه شماری از رفتارهای مجرمانه مانند جرم های امنیتی که آثار زیان بار/ گسترده ای به جای می گذارند و نیز در نظر گرفتن وضعیت خطرناکی بزهکاران (از لحاظ ظرفیت جنایی و میزان سازگاری اجتماعی) و شرایط بزه دیدگان ریشه دارد.

    روش شناسی:

     تحقیق حاضر از طریق مطالعه توصیفی - تحلیلی به صورت کتابخانه ای و از طریق فیش برداری انجام شده است.

    یافته ها:

     از جمله راهکارهای افتراقی پیشگیری از جرایم علیه امنیت در حوزه پیشگیری کیفری ماهوی می توان به جرم انگاری و کیفردهی امنیت مدار و در حوزه پیشگیری کیفری شکلی می توان به محدودسازی حقوق دفاعی متهم، افزایش مدت بازداشت و تحت نظر و ایجاد محاکم ویژه و توسعه صلاحیت های آنان نام برد و در راستای جرم شناسی امنیت مدار می توان به متاثر شدن الگوهای پیشگیری جرمشناختی از رویکرد افتراقی امنیت مداری، توفق پیشگیری وضعی (موقیعت مدار) در رویکرد امنیت مداری و امکان تعرض به مبادی حقوق بشر اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    با رویکرد امنیت مدار شدن پیشگیری از بزهکاری در هر دو راهبرد کیفری و غیرکیفری (جرم شناسی)، منطبق با کرامت انسانی، حقوق و آزادی های مدنی شهروندان نمی باشد و منجر به تعرض به مبادی حقوق بشر گشته و از این منظر مورد تایید نمی باشد.

    کلیدواژگان: پیشگیری امنیت مدار، جرایم علیه امنیت، جرم شناختی امنیت مدار، پیشگیری وضعی
  • فخرالدین سلطانی* صفحات 75-101
    زمینه و هدف

    اجماع برای مقابله جهانی با تروریسم را می توان محصول قطعنامه(A/RES/60/288) مجمع عمومی سازمان ملل متحد و و برنامه اقدام ضمیمه به آن در سال 2006 دانست. بر این اساس همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد با یک چارچوب مشترک استراتژیک و عملیاتی برای مبارزه با تروریسم موافقت نمودند. با این کار ، آنها پیام روشنی دادند که تروریسم در تمام اشکال و مظاهر آن غیرقابل قبول است و تصمیم گرفتند که اقدامات عملی ، فردی و جمعی ، برای جلوگیری و مبارزه با آن انجام دهند. در این میان اقدامات پیشگیرانه به عنوان رویکردی کارآمد در مقابله با تروریسم همواره در سیاستگذاری ها مد نظر بوده است. لذا این سوال مطرح است که در این سالها چه سیاستهای نوینی برای پیشگیری از اقدامات تروریستی در عرصه بین المللی انجام گرفته است.

    روش شناسی:

     این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی نگارش یافته است.

    یافته ها

    سیاست های بین المللی را می توان براساس اقدامات صورت گرفته در سه دسته سیاستهای پیشگیرانه در قالب معاهدات بین المللی، سیاست های پیشگیرانه در رویه دولتها و سیاستهای پیشگیرانه در عملکرد سازمانهای بین المللی تقسیم نمود.

    کلیدواژگان: تروریسم، پیشگیری، سیاست های بین المللی، سازمان ملل متحد، رویه دولتها
  • میرابراهیم صدیق*، سولماز صادقیان، نوروز هاشم زهی، نیر پیراهری صفحات 103-140
    زمینه و هدف

    جرم و پیشگیری از آن در هر منطقه ای یک ضرورت مهم برای برنامه ریزان، جرم شناسان و سیاست گذاران است . مقاله حاضر با هدف بررسی نقش و تاثیر زندان های کرج بر سکونتگاه های غیررسمی این کلانشهر با رویکرد پیشگیری از جرم (بین سال های 1385 تا 1398) انجام یافته است. بر همین اساس پیشگیری از جرم در مناطق حاشیه ای به دلیل پتانسیل ویژه این مناطق برای اعمال مجرمانه و وجود خانواده های پرجمعیت در این مناطق بسیار حیاتی و مهم است؛ چرا که انجام عمل مجرمانه در این مناطق جنبه آموزشی به افراد خانوار را دارد و از لحاظ وجود مکانیزم های کنترل کننده و بازدارنده این مناطق ضعیف هستند. بنابراین ضرورت پیشگیری از جرایم در این مناطق بسیار مهم است.

    روش

    روش انجام این بررسی ترکیبی از روش کمی و کیفی به صورت همزمان در سکونتگاه های غیررسمی بین سال های 1385 تا 1398 است . از منظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی است.

    یافته ها:

     یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که شکل گیری سکونتگاه های نامناسب و غیررسمی در پیرامون زندان ها و افزایش جرم بی ارتباط با سایت زندان های کرج نبوده است. با گسترش کالبدی و جمعیتی شهرها، ندامتگاه هایی که در خارج از فضای شهرها بودند به مرور به بخشی از فضای داخلی شهرها وارد شده اند. .

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان میدهد که با هجوم گسترده مهاجرین به شهرها و دگرگونی های ناشی از آن میزان ارتکاب جرم و جنایت نیز به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است و به طور کلی وجود زندان های شهر کرج بر تعداد سکونتگاه های غیررسمی و حاشیه نشین این کلانشهر افزوده اند.

    کلیدواژگان: زندان های کرج، سکونتگاه های غیررسمی، توانمندسازی، حاشیه نشینی، جرم خیزی
  • امیرحسن نیازپور* صفحات 141-170
    زمینه و هدف

    جرم های علم ستیز آن رفتارهای مجرمانه اند که ارزش های علمی را نقض می کنند. با ارتکاب این جرم ها که متنوع اند، آسیب های متعددی به نظام علمی وارد می شود. پرورش یافتن دانش آموختگان نابرخوردار از یافته های علمی، کاهش اعتماد اجتماعی به نهادهای علمی و پدید آمدن چالش در زمینه رشد علمی از جمله آن ها هستند. در عرصه سیاست جنایی ایران علاوه بر جرم انگاری و کیفرگذاری در این زمینه از رهگذر قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی 1396 به پیشگیری از شماری از آن ها توجه شده است. بر همین اساس، برای شناخت جنبه های مختلف آن و چگونگی توجه به ساز و کارهای پیشگیرانه باید به بررسی تدابیر پیش بینی شده مبادرت ورزید.

    روش شناسی:

    در این پژوهش از روش توصیفی_تحلیلی استفاده شده است.

    یافته ها

    نهادهای فراگیر و افتراقی متعددی برای پیشگیری از جرم های علم ستیز شناسایی شده اند. این نهادها که نوپا هستند، باید با برنامه ریزی دقیق و استفاده از روش های مناسب پیشگیری فردمدارانه و موقعیت مدارانه در راستای کاهش شمار جرم های علم ستیز مانند تقلب در نوشتن پایان نامه گام بردارند.

    نتیجه گیری

    در سیاست جنایی ایران با وجود پیش بینی قانون مذکور سیاست انسجام یافته ای برای پیشگیری از جرم های علم ستیز وجود ندارد. به همین جهت، بازنگری در سیاست های علمی از جمله چگونگی ارتقاء علمی و یا پذیرش دانشجو و نیز اتخاذ و اجراء شیوه های پیشگیرانه دانش بنیان می تواند در این زمینه نقش آفرین باشد.

    کلیدواژگان: علم، جرم های علم ستیز، پیشگیری، رفتارنامه های حرفه ای، سیاست جنایی
  • رضا کریمی*، احمد فدوی بنده قرایی صفحات 175-205
    هدف

    شناسایی و مقایسه روند موضوعی مفاهیم پیشگیری از جرم در سه بازه زمانی پیش از 1380، دهه هشتاد و دهه نود.

     روش شناسی:

    این پژوهش از نوع مطالعات علم سنجی است. با استفاده از تحلیل هم رخدادی واژگان و نمودار راهبردی انجام شده است. جامعه پژوهش، تعداد 7910 تولیدات علمی حوزه پیشگیری از جرم است.

    یافته ها:

     مهم ترین کلیدواژه های این حوزه جرم، مجازات، مجرم، شهر است. کلیدواژگان هسته در قبل از سال 1380، شامل 26، دهه هشتاد 29 و دهه 90، 25 بوده است کلیدواژه های دهه 80 (دوره دوم) نسبت به قبل از 1380، 60 درصد متفاوت بوده است و کلیدواژه های دهه 90 (دوره سوم) نسبت به دهه 80 (دوره دوم)، 79 درصد تغییر داشته است. مهم ترین کلیدواژه های قبل ار 1380 جرم، مجازات و بزهکاری است. مهم ترین کلیدواژه های دهه هشتاد جرم، مجازات و مجرم است و مهم ترین کلیدواژه های دهه نود جرم، شهر و مجازات است. برآیند کلی سه دهه موید این مسئله است پژوهش های این حوزه قبل از 1380 رویکرد حقوقی دارند و گاها به ترجمه و بومی سازی دانش حقوقی خارج از کشور نیز پرداخته می شود در دهه هشتاد پژوهش ها بیشتر با رویکرد جامعه شناسانه و فضای مجازی صورت گرفته است و در دهه نود پژوهش های دهه هشتاد به صورت تخصصی تر مورد واکاوی قرارگرفته اند. اما در مجموع رویکرد پژوهش های این حوزه ماهیت حقوقی -کیفری (پس از جرم) دارد. خوشه پیشگیری از جرم در ناحیه بالغ و مرکزی قرارگرفته است. شبکه ی هم رخداد واژگان حوزه پیشگیری با توجه به چگالی به دست آمده دارای پیوستگی مطلوبی است.

    کلیدواژگان: هم رخدادی واژگان، ترسیم ساختار علم، پیشگیری از جرم، مجرم، شهر
  • عارف شریعت کرمانی*، معین صباحی گراغانی صفحات 211-233
    زمینه و هدف

    گرایش به حل و فصل اختلافات از طریق داوری به دلیل ویژگی ها و مزایای آن و همچنین کاهش مراجعات به دادگاه ها امروزه رونق بسیاری یافته است. این شیوه ظرفیت های لازم برای بکارگیری در دعاوی مختلف را داشته که از آن جمله می توان به کارایی آن در اختلافات خانوادگی اشاره نمود. بر این اساس به دنبال بررسی این امر هستیم که اولا نهاد داوری در حل و فصل اختلافات خانوادگی در قانون ایران از چه جایگاهی برخوردار است؟ و دیگر اینکه بکارگیری این شیوه در حل و فصل اختلافات خانوادگی چگونه می تواند از ارتکاب جرایم در این خصوص پیشگیری نماید؟ 

    روش شناسی:

     این مقاله به شیوه تحلیلی- توصیفی نگارش یافته است.

    یافته ها

    در بررسی های به عمل آمده ملاحظه می گردد که قانون ایران ظرفیت های لازم برای بکارگیری حل و فصل اختلافات از طریق نهاد داوری را در حل و فصل اختلافات خانوادگی دارد و از این طریق می تواند ضمن پیشگیری از جرایم به دلیل تشدید اختلاف میان زوجین موجب کاهش بار محاکم و پیشگیری از اطاله دادرسی و در نهایت بهبود سیستم قضایی می گردد.

    نتیجه گیری

    داوری در دعاوی خانوادگی با داوری در دعاوی تجاری متفاوت بوده و داوران حق صدور رای را ندارند. لذا لازم است تا قوانین در این خصوص اصلاح شده و حل اختلافات خانوادگی از طریق داوری به لحاظ ماهیت، اختیارات داوران و امکان ارجاع موارد بیشتری از اختلافات به داوری شرایط سهل تری فراهم نماید.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، داوری، حل و فصل اختلافات، اختلافات خانوادگی، سیستم قضایی
  • مسلم قبادیان * صفحات 221-241
    زمینه و هدف

     سبک‌های فرزندپروری والدین تاثیر درخور توجهی در میزان بروز اختلالات رفتاری کودکان دارند. کیفیت رفتار والدین بر عملکرد تحصیلی، روابط با همسالان و گرایش به رفتارهای بزهکارانه در نوجوانی تاثیر می‌گذارد. این پژوهش با هدف نقش سبک های فرزندپروری در پیشگیری از گرایش نوجوانان به بزهکاری انجام شد.

    روش‌شناسی: 

    این پژوهش، مطالعه‌ای پیمایشی و از نوع همبستگی است. نمونه‌های این پژوهش شامل 380 نفر از دانش‌آموزان پسر دبیرستان‌های شهرستان خرم آباد هستند که به صورت تصادفی چندمرحله‌ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسش‌نامه سبک های فرزندپروری بامریند (1972)، پرسش‌نامه بزهکاری آیتی (1393) استفاده شد. در این پژوهش به منظور تحلیل داده‌ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نسخه 26 نرم‌افزار SPSS  تحلیل شدند.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری: 

    نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین سبک فرزندپروری منطقی با بزهکاری رابطه منفی و معنی داری وجود دارد (001/0≥P). همچنین، بین سبک های فرزندپروری مستبدانه و سهل‌گیرانه با بزهکاری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0≥P). بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، سبک فرزندپروری منطقی و مستبدانه به طور معناداری پیش‌بینی‌کننده بزهکاری دانش آموزان هستند (05/0≥P). با توجه به نتایج شیوه فرزندپروری اقتدار منطقی والدین درحکم یک عامل بازدارنده رفتارهای بزهکارانه نوجوان قابلیت استفاده دارد. لزوم مطالعات بیشتر در راستای بررسی کنش عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی و محیطی در بروز رفتارهای بزهکارانه جهت سبب‌شناسی نظام مند بزهکاری برای طراحی مداخلات پیشگیرانه و درمانی کارآمد مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، بزهکاری، نوجوانان، پیشگیری
  • ابراهیم داودی*، احمدرضا رضوانی، ابوالقاسم فدایی صفحات 235-261
    زمینه و هدف

    شناخت صحیح و به موقع ریشه های بروز تخلفات در کارکنان می تواند باعث پیشگیری از بروز رفتارهای منفی و مخرب توسط کارکنان سازمان شود. عدم پیش بینی و پیشگیری به موقع از رفتار تخلف آمیز کارکنان باعث می شود فعالیت های اصلی سازمان با اختلالات کارکردی مواجه و عملکرد سازمان تضعیف شود. هدف از این پژوهش شناخت عوامل اصلی پیشگیری از تخلفات فراگیران و ارایه راهکارهای مناسب برای کاهش تخلفات کارکنان است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها، کیفی از نوع دلفی است. جامعه آماری تحقیق شامل فرماندهان مراکز آموزش ناجا و کارشناسان معاونت تربیت و آموزش ناجا بوده که به صورت هدفمند تعداد 35 نفر به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه دلفی در دو مرحله استفاده و نظرات خبرگان در خصوص عوامل اصلی پیشگیری از تخلفات در کارکنان با استفاده از ضریب هماهنگی توافقی کندال تحلیل گردید. برای محاسبه ضریب هماهنگی توافقی کندال از نرم افزار SPss16 استفاده گردید.

    یافته ها: 

    تجزیه و تحلیل نظرات خبرگان نشان داد عوامل اصلی پیشگیری از تخلفات فراگیران در آموزشگاه های علمی تخصصی شامل «عوامل پیشگیری وضعی»؛ «عوامل پیشگیری اجتماعی»؛ «عوامل پیشگیری کیفری»؛ «عوامل فرماندهی» ؛ «عوامل برون سازمانی» ؛ «عوامل صیانتی و نظارتی» و «عوامل مدیریتی» بوده است

    نتایج

    نتایج کلی تحقیق نشان داد شناسایی صحیح و به موقع عوامل اصلی پیشگیری از تخلفات کارکنان در سازمان می تواند مانع از بروز تخلفات در کارکنان شود لذا پیشنهاد می گردد مدیران سازمان ها در جهت پیشگیری از تخلفات کارکنان به عوامل فوق توجه ویژه نمایند .

    کلیدواژگان: پیشگیری، تخلفات، پیشگیری از تخلفات، فراگیران آموزشی، آموزشگاه علمی تخصصی شهید بهشتی ناجا
  • صالح اوجاقلو، محمدرضا زندی* صفحات 243-261
    زمینه و هدف

     کلاهبرداری سایبری طیفی جدید از جرایم است که به جهت تبلور فضایی جدید در محیط تبادل اطلاعات یا محیط سایبر شکل گرفته اند. ویژگی های این قبیل جرایم از منظر بستر جرم، موضوع مورد حمایت، مرتکب و مواردی از این قبیل سبب شده است تا رویه قضایی به ویژه در زمینه کیفرگزینی، متفاوت از دیگر جرایم به نظر برسد.

    روش‌شناسی: 

    تحقیق حاضر ترکیبی از مطالعه توصیفی – تحلیلی به صورت کتابخانه ای و از طریق فیش‌برداری و همچنین، مطالعه آرایی قضایی محاکم استان تهران انجام شده است.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری:

     پیشگیری از کلاهبرداری سایبری از دو محور پیشگیری کیفری با عنایت به مجازات های مواد 67 قانون تجارت الکترونیکی و 741 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات و آرای محاکم کیفری انجام می شود و پیشگیری غیرکیفری از طریق پیشگیری وضعی در قالب تدابیر امنیتی دیوارهای آتشین، تدابیر پالایشی (فیلترینگ) و تدابیر نظارتی، و پیشگیری اجتماعی در قالب پیشگیری رشدمدار سایبری و پیشگیری جامعه مدار سایبری به صورت  ارایه برنامه های خانواده‌مدار، تدابیر آموزشی- سایبری، بالابردن سواد رسانه ای، اطلاع‌رسانی، ارتقای پاسخگویی و شفافیت، دقت در محافظت از داده های اینترنتی انجام خواهد شد. در رویه قضایی نیز به دلیل عدم فهم یکسان قضات و عدم تخصص کافی در زمینه سایبر و عدم آگاهی از اوضاع و شرایط این جرم  موجب اختلاف و تشتت آرا در رویه عملی محاکم شده است. از این رو، ایجاد رویه واحد و به وجود آوردن وحدت رویه قضایی در رویکر پیشگیری کیفری از کلاهبرداری سایبری ضروری است. از طرفی، علاوه بر اقدا م های کیفری که قانونگذار برای این مجرمین در نظر می گیرد، باید به روش ها و اقدامات غیرکیفری نیز در جهت پیشگیری از این جرایم و جلوگیری از تکرار این گونه جرایم اقدام نمود.

    کلیدواژگان: کلاهبرداری سایبری، رویه قضایی، پیشگیری کیفری، پیشگیری وضعی، پیشگیری اجتماعی
  • امیر الله دادی*، ایرج گلدوزیان، داود کرمی صفحات 263-287
    زمینه و هدف

    ارتداد یکی از مباحث فقه سیاسی اسلام است که خروج مسلمان از دین اسلام را موجب مجازات می داند. اما نظام کیفری ایران در این خصوص در تعیین مجازات و جرم انگاری آن سکوت کرده و لذا بر این اساس به بررسی این امر خواهیم پرداخت که اسلام و نظام کیفری ایران چه دیدگاهی نسبت به موضوع ارتداد و ماهیت جرم گونه آن دارد؟ و همچنین چه راهکارهایی برای پیشگیری از جرم ارتداد قابل بیان می باشد؟

    روش تحقیق: 

    این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی نگارش یافته است

    یافته

    خروج فرد مسلمان از دین موجبات شکل گیری ارتداد را فراهم می کند و بلوغ، عقل، اختیار، علم به مضمون لفظ و قصد داشتن مدلول لفظی و انکار شرایط تحقق آن را فراهم می کند. همچنین در قانون برای آن مجازاتی تعیین نشده است. لیکن با توجه به برخی مواد چون اصل 167 قانون اساسی، ماده 8 (ق.ت.د.ع.ا)، ماده 26 قانون مطبوعات وماده 220 (ق.م.ا) ارتداد را از نظر قانونی جرم به حساب می آورند.

    نتیجه گیری

    در خصوص پیشگیری کیفری تعیین تکلیف مجازات ارتداد در قانون می تواند ضمن ایجاد زمینه های پیشگیری، به عدالت قضایی نیز منجر گردد. در زمینه پیشگیری وضعی مشارکت مردمی در شکل امر به معروف و نهی از منکر، تدبیرهای مختلف اجتماعی ، فرهنگی ،اقتصادی برای رفع دیدگاه منفی بر عملکرد نظام اسلامی و نظارت و کنترل بر اماکنی که زمینه های خروج از دین را با تشویق مردم و با عداوت نسبت به اسلام فراهم می کنند

    کلیدواژگان: ارتداد، اسلام، نظام کیفری ایران، پیشگیری وضعی، پیشگیری اجتماعی
|
  • Rozbeh Pezeshki *, AbuMohammad Asagarkhani, Mansour Atasheneh Pages 1-28
    Field and Aims

    Sanctions are one of the coercive international tools of governments to change their behavior, which is applied with the aim of significant and fundamental changes in the norms, structures and behaviors of countries. In recent decades, the most important factor that has led to sanctions against Iran has been Iran's nuclear program. Given the importance of the economic system in recent years, one of the most important sectors that has always been sanctioned by the United States has been the Iranian economy. Accordingly, we seek to examine the nature, scope and scope of US economic sanctions on Iran's economic system. Also, what effect have these sanctions had on Iran's economic system? In addition, what preventive measures can be taken to reduce its effects?

    Methodology

    This article is written in a descriptive-analytical method.

    Findings and Conclusion

    The Effect of US Economic Sanctions Effective on Drugs and Medical Equipment, Food Security (Healthy Nutrition), Employment, Adequate Housing, Clean Air, Banking and Monetary System, Commercial Industries (Oil and Gas-Agriculture) and Trade Foreign is the restriction on the purchase and supply of imported goods, increasing costs and prices of imported goods. prevent the impact of sanctions, more effective strategies such as economic diplomacy and resistance economics, production of economic knowledge based on sanctions and strengthening non-governmental economic diplomacy should be considered in economic policies, especially in the law of five-year development plans.

    Keywords: preventive measures, economic sanctions, banking system, Five-Year Development Plans, economic growth
  • Ghader Zaremahdavi *, Mohammad Sohrabi, Mehdi Shahbazi Pages 29-48
    Field and Aims

    The rate of smuggling of goods in our country, despite the follow-up and attention of high-ranking executive officials for many years, although it has faced fluctuations and we have witnessed at sometimes a decrease. But it still damages the foundations of the country's economy and production, which is one of the most important problems in the country in the economic field today. Despite the various efforts and measures that have been taken in the field of combating smuggling of goods over the years, the desired and expected result of these confrontational policies has not been achieved. 

    Methodology

    In this research, a qualitative approach is used and the method of analysis in this research is content analysis. Data entry is the upstream and downstream documents of organizations involved in smuggling, as well as interviews with relevant individuals.

    Findings and Conclusion

    The findings of the study show that various preventive judicial policies in the field of combating smuggling of goods seem to be in the field of combating smuggling of goods, the policies of the Islamic Republic of Iran do not have a proper response in science and practice and most policies adopted in this field Divergence of organizations and forces involved and waste of financial and human resources.

    Keywords: smuggling, Pathology, preventive judicial policies
  • Tahereh Mahmoud Soltani *, Abbas Sheikholeslami, Hosein Taji Pages 49-74
    Background and Aim

    The strategy of differentiating criminal law leads to increasing accuracy and also speeding up criminal proceedings. In addition, the application of this strategy to criminological findings, especially in order to pay attention to the criminological characteristics of a number of criminal behaviors such as security crimes that leave harmful / widespread effects, and also to consider The dangerous situation of criminals (in terms of criminal capacity and degree of social adjustment) and the conditions of the victims are rooted.

    Methodology

    The present research has been done through a descriptive-analytical study in the form of a library and through taking notes.

    Findings

    Among the differential strategies for preventing crimes against security in the field of substantive criminal prevention can be criminalized and security-oriented punishment and in the field of criminal prevention can be limited to the defense rights of the accused, increase the length of detention and supervision and Establishment of special courts and development of their jurisdictions and in the direction of security-oriented criminology can be influenced by patterns of criminological prevention from the differential approach of security orientation, success of situational prevention (situational orientation) in the approach of security orientation and the possibility of violation of legal principles Man pointed out.

    Conclusion

    With the security approach, the prevention of delinquency in both criminal and non-criminal strategies (criminology) is not in accordance with human dignity, rights and civil liberties of citizens and has led to violations of human rights principles and This view is not approved.

    Keywords: Security-oriented prevention, Crimes against Security, security-oriented criminology, Situational Prevention
  • Fakhreddin Soltani * Pages 75-101
    Background and Aim

    The Consensus on Global Counter-Terrorism can be considered the product of UN General Assembly Resolution (A / RES / 60/288) and the Action Plan annexed to it in 2006. Accordingly, all UN member states agreed on a common strategic and operational framework for combating terrorism. In doing so, they sent a clear message that terrorism is unacceptable in all its forms and manifestations, and decided to take practical, individual and collective measures to prevent and combat it. Meanwhile, preventive measures have always been considered in policies as an effective approach to counter-terrorism. Therefore, the question arises as to what new policies have been implemented in recent years to prevent terrorist acts in the international arena.

    Methodology

    This article is written analytically-descriptively.

    Findings

    International policies can be divided into three categories based on measures taken in the field of preventive policies in the form of international treaties, preventive policies in the practice of governments and preventive policies in the performance of international organizations.

    Keywords: terrorism, prevention, international politics, the United Nations, the practice of governments
  • Mirebrahim Seddigh *, Solmaz Sadeghian, Nowroz Hashemzehi, Nayyer Pirahari Pages 103-140
    Background and Aim

    Crime and its prevention in any region is an important necessity for planners, criminologists and policy makers. The aim of this article is to investigate the role and impact of Karaj prisoners on informal settlements in this metropolis with a crime prevention approach (between 2006 and 2019). Accordingly, crime prevention in marginalized areas is crucial due to the special potential of these areas for criminal acts and the existence of populous families in these areas; Because committing criminal acts in these areas has an educational aspect to family members and they are weak in terms of the existence of control and deterrent mechanisms in these areas. Therefore, the need to prevent crime in these areas is very important.

    Method

    The method of this study is a combination of quantitative and qualitative methods simultaneously in informal settlements between 2006 and 2019. From the perspective of the purpose is the type of applied research.

    Findings

    The findings of the study show that the formation of inappropriate and informal settlements around the prisons and the increase in crime have not been unrelated to the site of Karaj prisons. With the physical and demographic expansion of cities, penitentiaries that were outside the city space have gradually entered part of the city interior space. .

    Conclusion

    The results show that with the widespread influx of immigrants into cities and the resulting changes, the rate of crime has increased significantly.

    Keywords: Karaj Prisons, informal settlements, Empowerment, Marginalization, Crime
  • Amirhassan Niazpour * Pages 141-170
    Background and objective

    Crimes against science are those criminal behaviors that violate scientific values. By committing these crimes, which are diverse, many damages are inflicted on the scientific system. These include nurturing non-scientific graduates, reducing social trust in scientific institutions, and creating challenges for scientific development. In Iranian criminal policy, in addition to criminalization and penalization in this field, through the Act of prevention and combating fraud in the preparation of scientific works in 1396, attention has been paid to the prevention of a number of them. Accordingly, in order to understand its various aspects and how to pay attention to preventive mechanisms, one should examine the envisaged measures.

    Methodology

    In this research, descriptive-analytical method has been used.

    Findings

    In Iranian criminal policy, comprehensive and differential institutions have been identified to prevent crimes against science. These fledgling institutions must take steps to reduce the number of unscientific crimes, such as fraudulent dissertation writing, through careful planning and the use of appropriate individualistic and situational prevention methods.

    Results

    In Iranian criminal policy, despite the provision of this law, there is no coherent policy to prevent anti-science crimes. Therefore, reviewing scientific policies, such as how to promote or admit students, as well as the adoption and implementation of knowledge-based preventive methods can play a role in this regard.

    Keywords: Science Crimes against science, prevention, Code of conduct, Criminal Policy
  • Reza Karimi - *, Ahmad Fadavi Bandehghareie Pages 175-205
    Field And Aims

    The aim of this study is to identify and compare the thematic trends of crime prevention concepts in the three time periods before 2001, Eighties (2001-2010), nineties (2011-2019).

    Methodology: 

    This research is a scientometric study. Vocabulary analysis and strategic diagram have been done. The research population is 7910 scientific products in the field of crime prevention.

    Findings and Conclusion

    The most important keywords in this area are crime, punishment, criminal, city. The keywords of the 80's (second period) have been 60% different compared to before 2001 and the keywords of the 90's (third period) compared to the 80's (second period) have changed 79%. The most important keywords before 2001 are crime, punishment and delinquency. The most important keywords of the eighties are crime, punishment and criminal, and the most important keywords of the nineties are crime, city and punishment. The overall result of three decades confirms that research in this field before 2001 has a legal approach and sometimes translates and localizes legal knowledge abroad. In the eighties, research has been done more with a sociological approach and cyberspace, and in the nineties, research in the eighties has been analyzed in a more specialized way. The main clusters in this area are crime, mitigation of punishment, crime of conflict of laws, cyberspace, government and citizen security, which can be seen in both mature legal and cultural judicial approaches. General approach Until the eighties, the legal nature of the judiciary, in the eighties and nineties, the rise of socio-cultural nature has grown.

    Keywords: Prevention of crime, City, punishment, Co-word analysis, Knowledge structure
  • Aref Shariat Kermani *, Moein Sabahi Garaghani Pages 211-233
    Background and Aim

    The tendency to resolve disputes through arbitration due to its features and benefits as well as the reduction of court appeals has flourished today. This method has the necessary capacities to be used in various lawsuits, including its effectiveness in family disputes. Accordingly, we seek to examine the position of the arbitral tribunal in resolving family disputes in Iranian law. And how can using this method in resolving family disputes prevent crimes in this regard?

    Methodology

    This article is written in an analytical-descriptive manner.

    Findings

    In the studies conducted, it is observed that Iranian law has the necessary capacity to use dispute resolution through arbitration in resolving family disputes, and thus can prevent crimes due to the escalation of disputes. Between couples, it reduces the burden on the courts and prevents delays in litigation, and ultimately improves the judicial system.

    Conclusion

    Arbitration in family lawsuits is different from arbitration in commercial lawsuits and arbitrators do not have the right to vote. Therefore, it is necessary to amend the laws in this regard and resolve family disputes through arbitration in terms of nature, powers of arbitrators and the possibility of referring more cases of disputes to arbitration to provide easier conditions

    Keywords: Crime Prevention, Arbitration, dispute resolution, family disputes, judicial system
  • moslem ghobadiyan* Pages 221-241
    Field and Aims

    Parenting styles have a significant impact on the incidence of behavioral disorders in children. The quality of parental behavior affects academic performance, relationships with peers, and the tendency to delinquent behaviors in adolescence. The aim of this study was to investigate the role of parenting styles in preventing adolescents' tendency to delinquency.

    Methodology

    This research is a survey and correlational study. The samples of this study include 380 male high school students in Khorramabad city who were randomly selected in several stages. Bamrind (1972) parenting style questionnaire and Ayati delinquency questionnaire (2014) were used to collect data. In this study, Pearson correlation and multiple regression were used to analyze the data. Data were analyzed using SPSS software version 26.

    Results and Conclusion

    The results of correlation coefficient showed that there is a negative and significant relationship between rational parenting style and delinquency (P≥0.001). Also, there is a positive and significant relationship between authoritarian and negligent parenting styles with delinquency (P≥0.001). Based on the results of regression analysis, rational and authoritarian parenting style significantly predicts student delinquency (P≥0.05). According to the results of parenting style, parents' rational authority can be used as a deterrent to juvenile delinquent behaviors. The need for further studies to investigate the interaction of individual, family, social and environmental factors in the occurrence of delinquent behaviors for systematic etiology of delinquency to design effective preventive and therapeutic interventions was discussed.

    Keywords: parenting style, Delinquency, Adolescents, prevention
  • Ahmadreza Rezvani, Abolghasem Fadei Pages 235-261
    Background and Aim

    Lack of timely forecasting and prevention of employees' delinquent behavior causes the main activities of the organization to face functional disorders and weakens the organization's performance. The purpose of this study is to identify the main factors in preventing learners' violations and to provide appropriate solutions to reduce staff violations.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and Delphi quality in terms of data collection method. The statistical population of the study included the commanders of the NAJA training centers and the experts of the NAJA Training and Education Deputy. A total of 35 people were selected as the statistical sample of the study. To collect data, the Delphi questionnaire was used in two stages and the opinions of experts on the main factors of preventing violations in employees were analyzed using Kendall's agreement coordination coefficient. SPss16 software was used to calculate the agreement coefficient of Kendall.

    Results

    The analysis of experts 'opinions showed that the main factors in preventing learners' violations in specialized scientific schools include "situational prevention factors"; "Social prevention factors"; "Criminal prevention factors"; "Command agents"; "External factors"; There have been "protective and supervisory factors" and "managerial factors"

    Results

    The general results of the research showed that correct and timely identification of the main factors preventing employee violations in the organization can prevent the occurrence of violations in employees,

    Keywords: prevention, Violations, prevention of violations, Educational learners, Shahid Beheshti specialized scientific school
  • saleh ojaqlo, mohamadreza zandi * Pages 243-261
    Background and Aim

    Cyber ​​fraud is a new spectrum of crimes that have been formed due to the crystallization of a new space called information exchange environment or cyber environment. The characteristics of such crimes in terms of the context of the crime, the subject matter, the perpetrator, and the like have made the judicial procedure, especially in the field of punishment, seem different from other crimes.

    Methodology

    The present study is a combination of descriptive-analytical study in the form of a library and through fish taking.

    Findings

    Prevention of cyber fraud is done from two axes of criminal prevention with regard to the punishments of Articles 67 of the Electronic Commerce Law and 741 of the Islamic Penal Code of the Penal Code and non-criminal prevention through situational prevention (increasing efforts). In committing a crime, the excuses for committing a crime will be eliminated, the incitement and benefits of committing a crime will be reduced, and social prevention (cyber and cyber community) will be carried out.

    Conclusion

    In the judicial procedure, due to the lack of equal understanding of judges and lack of sufficient expertise in the field of cyber and lack of knowledge of the situation and circumstances of this crime has caused differences and dispersal of opinions in the practical procedure of the courts, thus creating a single procedure and unity. Judicial procedure is essential in the criminal prevention of cyber fraud.

    Keywords: Cyber Fraud, jurisprudence, Criminal Prevention, Situational Prevention, social prevention
  • Amir Alahdadi *, Iraj Goldoziyan, Davood Karami Pages 263-287
    Field and Aims

    Apostasy is one of the topics of Islamic political jurisprudence which considers the departure of a Muslim from Islam as a punishment. But in this regard, the Iranian penal system is silent in determining its punishment and criminalization, and therefore, based on this, we will examine what is the view of Islam and the Iranian penal system on the issue of apostasy and its criminal nature? Also, what strategies can be expressed to prevent the crime of apostasy?

    Research Method

    This article has been written analytically-descriptively.

    Findings and Conclusion

    The departure of a Muslim from religion causes the formation of apostasy and provides maturity, intellect, authority, knowledge of the meaning of the word and the intention to have a literal meaning and denial of the conditions for its realization. The law also does not provide for punishment. However, according to some articles such as Article 167 of the Constitution, Article 8 (ICCPR), Article 26 of the Press Law and Article 220 (ICCPR), apostasy is legally a crime. Regarding criminal prevention, determining the duty of apostasy in the law can lead to judicial justice while creating grounds for prevention. In the field of preventing the situation of popular participation in the form of enjoining the good and forbidding the evil, various social, cultural, economic and economic

    Keywords: apostasy, Islam, Iranian penal system, Situational Prevention, social prevention